Prognoza meteo

Curs valutar

Ne-am bucurat nespus să o cunoaştem pe Angela Sobol - primul basarabean care şi-a luat inima-n dinţi şi a spus: „da, eu vreau să lansez o primă afacere specializată în producerea şi comercializarea fulgilor de cereale în Republica Moldova”. Deși acum business planul se află la etapa de lansare a produselor pe piaţa locală, Angela a gustat din aroma amară a birocraţiei, dar şi din suficientele provocări care iau ieşit în cale. Ce muncă titanică ascunde în spatele său veveriţa Ronţi - mascota produselor, vă spunem în interviul de mai jos.

Angela, felicitări! Sunteţi primul basarabean care aduce în Republica Moldova o afacere cu gust de fulgi de cereale. Cum aţi găsit curaj de a vă lua inima-n dinţi? A pornit de la iubirea pentru alimentele ECO?

A fost o provocare mare pentru mine, însă şansa să-mi realizez visul a apărut abia acum, datorită accesării unui grant oferit de Programul ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Fiind amatoare a fulgilor de cereale şi susţinătoare a modului sănătos de viaţă, m-am orientat către o nişă mai specială: produsele BIO. Consider că pentru a avea succes, trebuie să ofer consumatorilor fulgi de cereale sănătoşi și siguri pentru sănătate. Am o încredere mai mare în calitatea fulgilor RONŢI, ştiind că sunt fabricaţi fără E-uri şi coloranţi, doar din produse naturale.

Cine sunt oamenii v-au inspirat atât de mult să tindeţi spre a deveni antreprenor?

Nu pot zice că m-a inspirat cineva anume, în cazul meu dorinţa de a nu pleca peste hotare la muncă, de a face şi acasă lucruri frumoase mă motivează zi de zi.

Povestiţi-ne despre cât de greu sau uşor a fost să accesați un grant. A trebuit să rambursaţi suma investită?

La început, eram foarte sceptică şi nu credeam că aceste granturi vor fi repartizate corect, dar spre marea mea surpriză, toate etapele accesării acestui grant nerambursabil au fost transparente şi corecte. Nu a fost o încercare grea, dar nici uşoară.

Unde se găsesc produsele RONŢI şi ce sortiment de fulgi fabricaţi în prezent? Planificaţi noutăţi în procesul de producţie?

Suntem la etapa de lansare a produsului pe piaţa locală. Vom comercializa următorul sortiment :

  1. fulgi din cereale de făină de porumb
  2. fulgi din cereale de făină de porumb şi grâu
  3. fulgi din cereale de făină de porumb şi grâu cu zahăr
  4. fulgi din cereale de făina de porumb şi grâu cu zahăr şi cacao

Care a fost cea mai grea parte a lansării afacerii? Intuim că eşte vorba de importul de utilaje. Fiecare etapă a dezvoltării afacerii îşi are specificul său. Importul de utilaje nu a fost cea mai grea parte, obţinerea certificatelor necesare desfăşurării activităţii de la instituţiile de stat au implicat cel mai mare efort, deoarece pentru un singur certificat trebuie să bați la vreo 15 uşi. Încă de la primii paşi, în desfăşurarea activităţii, agentul economic este descurajat de procedurile prea complicate, iar după părerea mea există prea mulţi şefi şi prea multe semnături necesare pentru un certificat, fapt ce favorizează dezvoltarea corupţiei. Pentru o semnătură, pot sa te poarte pe drumuri şi câte o saptămănă. Acum trăim într-o eră digitală şi modalitaţile în care lucrăm, socializăm şi învăţăm, sunt în schimbare. Conducătorii statului trebuie să intervină urgent şi să simplifice procedurile existente, deoarece nu mai sunt actuale şi trebuie să fie inspirate de la statele mai dezvoltate, care lucrează după proceduri mult mai simple şi mai eficiente.

Cum stau basarabenii la capitolul aprecierea produselor BIO?

Este un pic mai dificil să ne lansăm cu astfel de produse, deoarece consumatorii nu sunt suficient de informaţi şi sunt sceptici.

Aţi sesizat, probabil, pe propriul corp beneficiile consumului de fulgi de cereale. Care sunt acestea?

Alegând să ne alimentăm corect, corpul nostru va deveni sănătos, oferindu-ne bunăstarea şi vitalitatea de care avem nevoie pentru a ne desfăşura activităţile zilnice. Nu închideţi ochii la vederea tuturor avantajelor pe care consumul de fulgi de cereale, în diversele lor forme, vi le-ar putea aduce. Fulgii de cereale sunt potriviţi nu numai pentru micul dejun, împreună cu lactate ori fructe, dar pot fi preparaţi sub diverse forme de biscuiţi și prăjituri. Internetul abundă cu tot felul de reţete delicioase, dar şi de mărturiile pline de satisfacţie ale celor care le-au pus în practică.

Criozitate: cum alegeţi materia primă? Aţi lansat parteneriate cu agricultorii locali?

Până în prezent, am negociat două parteneriate cu mari producători agricoli din zona de centru a ţării, dar dorim să avem parteneriate şi cu producătorii agricoli şi din zona de nord.

Cine sunt oamenii care vă sprijină şi cărora le sunteţi recunoscătoare acum, pentru succese?

Soţul şi părinţii sunt cei care mereu mă ajută şi mă încurajează, le transmit un mare MULŢUMESC lor, dar şi prietenilor care m-au ajutat în momentele mai grele.

Cea mai importantă lecţie de viaţă, pe care aţi învăţat-o de când aţi devenit femeie de afaceri…

Cine intră în afaceri, să nu creadă că lucrurile vor merge aşa cum le-a planuit şi cum şi le-a imaginat. Trebuie să ai mereu în vedere că pot aparea evenimente neprevazute, evoluţii neaşteptate, calcule şi estimari care se vor dovedi a fi ireale.

În afaceri, trebuie să fii riguros, perseverant şi să ai întotdeauna o strategie adaptată la situaţia din teren. În afaceri, munca devine o artă, în cazul meu, asta m-a inspirat în denumirea companiei: „ART-PROECO SRL” – ARTA PRODUSELOR ECOLOGICE.

Mult succes, Angela!

Copyright © 2019 All rights Reserved